25 aug 2008

Liever U3 dan U2

Het gebruik van portable applicaties op bijv. usb sticks neemt hand over hand toe. Er zijn vele smaken in portapps land en niet iedereen is even blij..."Any PC, my PC" is een motto dat meer en meer webnomaden nastreven. Heb je net thuis zitten werken, wil je op kantoor verder, maar zijn precies je laatste bookmarks thuis opgeslagen. Of je add-ons in Firefox. Of - helemaal erg - er is helemaal geen FF op de pc waar je nu even op wilt werken.

Zelf ben ik verslaafd aan het gebruik van TotalCommander, want op een of andere manier zijn Explorer en ik nooit vrienden geworden. Kom je dan op een andermans pc te werken - al is het maar voor even, dan voel je je gelijk onthand. Geen Irfanview? Mijn dag verpest. Ga je die andermans PC verbouwen en je eigen favoriete applicaties er op zetten maak je geen vrienden. Je mag dan wel even op een andere pc werken, maar je moet geen sporen nalaten. Altijd een dikke laptop mee? Tja, het moet in mijn broekzak passen en dat doet zelfs een Eee met UMTS modem niet.

Any pc

Een van de manieren om van een usb stick een "portable apps device" te maken heet Prayaya. Is in principe op elke usb stick te installeren. Net als andere varianten van hetzelfde kunstje uiteraard. Men claimt dat het heel eenvoudig is om 'any application' er op te installeren. De praktijk kan soms weerbarstiger zijn want niet elke software bakker is het er zomaar mee eens als je zijn software portable maakt.

Portable Apps

Anderen zweren weer bij Portable Apps dat - naar eigen zeggen - een geheel open platform biedt. Waar wel een paar tientjes voor moet worden betaald. Maar er zijn meer overeenkomsten: beiden claimen geen sporen op de host pc na te laten en alleen de cpu, beeldscherm, muis en internetprik van de waard te gebruiken.

En - hoe kan het ook anders - beiden hebben hun believers die in diverse fora elkaar van het ware geloof proberen te overtuigen. Techniek is soms net religie. Beiden beperken zich niet tot alleen een usb flash stick, maar kunnen in principe 'any' portable usb device aan. En een usb schijfje van 250 GB past tegenwoordig ook al in de binnenzak, dus langzaam gaat de security-verantwoordelijke in het bedrijfsnetwerk zweten... Want wat moet je dan? Alle usb poorten disablen? Dus ook geen muis?

Ceedo pakt het zo te zien iets anders aan. Er is een personal versie, maar Ceedo richt zich ook op de virtualisatie van de desktop en heeft een hele enterprise oplossing. Het uitgangspunt is om applicaties zo te virtualiseren dat alles, dus de software zelf, de applicatiesettings en de data volledig gescheiden zijn van het OS waaronder we draaien. Dáár kun je zo'n portable apps techniek via usb natuurlijk prachtig voor gebruiken. Helemaal als je er nog wat securityfeatures bijprakt om de compliancy-boys te vriend te houden.
Op dezelfde manier (zowel enterprise oplossing als een personal versie) doet MojoPac een gooi naar desktop virtualisatie op zijn usb's. Keus genoeg, dus take your pick...

Al de bovengenoemde software is koopware en staat in principe los van de gebruikte hardware. Iets genuanceerder ligt dat bij U3, wat voornamelijk leunt op Sandisk. Of het nu komt omdat men de stekker eruit aan het trekken is (zoals in een ver verleden hier werd bericht) of niet, feit is dat ze momenteel massaal worden gedumpt. Dit voorjaar meldde Ferry Waterkamp nog een adviesprijs van 60 dollar voor de Titaniumversie van de Cruzer. Momenteel haal je een gewone U3 enabled Sandisk stick van 4GB bij de Mediamarkt voor 13 euro.

U3 Launchpad

En dat is altijd leuk om even met deze techniek te kunnen spelen. Bij ingebruikname worden er twee partities op de Cruzer aangemaakt. Een die als een soort systempartitie fungeert en waar een 'launchpad' vanuit gestart kan worden. U3 applicaties zijn er te kust en te keur op het web te vinden. Pay-, share- of freeware. Standaard zitten er wel wat apps op, maar Firefox wil je niet op 2.0 laten staan want upgraden gaat niet zo eenvoudig als op een desktop. Immers: de software moet wel U3 geschikt zijn gemaakt. Of althans de installer moet tegen de U3 partitie aan kunnen praten. Met een avondje googlen en wat gepruts had ik het voor elkaar en mijn grootste vrienden op een stick die ik inderdaad aan elke pc kan hangen. Vervolgens bijvoorbeeld in je FF al je add-ons, bookmarks en andere persoonlijke reut en je bent in business met een piepklein usb stickje op zak.

Zelfs aan een Eee pc met XP erop trok de Cruzer de keien uit de straat en XP op elke desktop was ook prima te doen. Op een Vista machine duurde het een eeuw voordat de launchpad opkwam, maar ach... Vista: zullen we het er niet meer over hebben?

Ik heb voorlopig liever U3 dan U2!

En als het na verloop van tijd toch niet meer bevalt? Je kunt er altijd nog een gewone 4 gieg stick van maken... Have fun!

1 opmerking:

RedegeldE zei

even een noot
portable apps koop ware?

ik weet niet waar u dit vandaan haal maar ik werk nu al voor 4 jaar met de jongens en ik betaal er niet voor hoor, gewoon naar de website gaan en downloaden.

zonder problemen, het is juist U3 die jou voor alles laat betalen.

citaat van de portable app site
"The PortableApps.com Suite and Platform is free. It contains no spyware. There are no advertisements. It isn't a limited or trial version. There is no additional hardware or software to buy. You don't even have to give out your email address. It's 100% free to use, free to copy and free to share."

Helaas heb ik geen citaat van de U3 website omdat dit er niet is, en je hier door alles door moet spitten om de gratis software te vinden.

Eric