5 okt 2008

Webdav - The Cloud is the Limit

Web-based Distributed Authoring and Versioning (webdav) gaat terug tot december 1995 en stamt dus in feite uit het web 1.0 tijdperk. Toch is er meer mee mogelijk, maar wordt dat ook in web 2.0 richting gedaan? Met een webdav-schijf kun je op simpele wijze een schijf toevoegen aan je lijst beschikbare opslagruimte zoals je die in verkenner ziet. Op de pc waar ik nu bijv. op werk heb ik twee webdav schijven in de lucht. Eén van xs4all, die je van deze provider gratis krijgt geleverd bij een adsl abonnement en een die je gratis (tot 2GB) kunt scoren bij mydisk.se

In het web 1.0 tijdperk werd het web voornamelijk gebruikt om bestanden uit te serveren via http en het webdav protocol is daarvan een uitbreiding. Installeren gaat eenvoudig. XS4all levert zelf aan haar klanten een een installatie exe-file waar je alleen nog je accountgegevens hoeft in te vullen en vervolgens krijg je er bij opstart van je pc een schijf (bij mij X:) bij. Installeer je die driver vervolgens ook op een andere client dan heb je een schijf erbij 'in de wolk', die je vanuit twee fysiek verschillende clients kunt benaderen. Reuzehandig: je werkt bijv. aan een Word document, schrijft dat weg op de X: schijf, gaat naar huis, start Word op een andere pc weer op en werkt verder aan dezelfde file.

Er zijn legio andere handige toepassingen voor een webdav schijf. Zo gebruik ik 101 clips als bibliotheek om allerlei clipboard bestanden (bouwsteencorrespondentie!) op te slaan. Werk ik op een andere pc dan heb ik die bestanden weer bij de hand zonder moeilijk te hoeven slepen met usb sticks e.d. Op deze wijze kun je eenvoudig vanuit verschillende lokaties met verschillende machines toch aan een en dezelfde file werken. En op die machines hoeven niet perse dezelfde personen te werken. Je kunt er dus ook een simpele manier van "samen-werken aan 1 bestand" mee inrichten.

Aanvankelijk was de geboden webdav-schijfruimte wat beperkt, maar daar is tegenwoordig geen gebrek meer aan. Zo geeft Mydisk je al direct gratis een schijf in de wolk van 2 GB bij het aanmaken van een account. Wil je meer dan kun je voor € 50 p.j. 5 GB kopen.
Het aardige van Mydisk is dat het niet alleen als webdav schijf is te benaderen, er is ook een webinterface, die je hierboven ziet. Dus kun je ook op elk internetcafé via https en een browser bij je files. De webbased filemanager lijkt op de klassieke win explorer en vereist dus heel weinig leertijd. Vanuit een collaboration oogpunt heel interessant: maak een gezamenlijk account geeft de betrokkenen allen het wachtwoord door, ieder installeert een webdavdriver op elke client en de groep kan overal werken via deze gratis iFolder-achtige constructie. Met elk bestand of dat nou een MS Office bestand is of iets anders... En voor elk nieuw project neem je gewoon weer een nieuw mydisk account.

Om dit te realiseren is een kleine omweg nodig want mydisk levert niet zelf de benodigde webdav driver of applicatie zoals xs4all voor haar webdisk wel doet. Maar mydisk geeft wel zelf de hint hoe je dit oplost, nl. door gebruik te maken van Netdrive dat Novell voor iFolder in het leven heeft gebracht en op veel plaatsen als freeware is te scoren. Installeren is een eitje en zo heb je binnen een paar minuten een eigen webdav schijf in de wolk van 2gieg. Geef anderen ook het pw en de url en je hebt een gemeenschappelijke schijf van 2GB.

Voordelen

Uiteraard zullen kenners nu roepen dat met Office Live etc dit soort dingen ook mogelijk is. Klopt, maar hier kan het met 'any' file. Dus ben je onafhankelijk van de applicatie die er gebruikt wordt (maar uiteraard wel lokaal aanwezig moet zijn).

Je kunt dit ook realiseren met een wuala-schijf die je met een groep deelt. Maar Wuala heeft voor dit werk imho een groot nadeel: alles wat je uploadt wordt eerst lokaal ge-encrypt en dat kost soms veel tijd. Doe het maar eens met een dikke powerpoint van bijv 100 mb.

Behalve collaboration achtige toepassingen en het met je mee verhuizen van favorites, clips en kleine referencefiles zijn er nog een hele serie 'web 2.0 achtige' toepassingen voor het gebruik van webdav te bedenken. Jammer dat het een beetje stil is rond webdav toepassingen. Webdav is beslist in vele gevallen een betere oplossing dan bijv. via ftp bestanden uitwisselen want webdav is sneller dan ftp in mijn ervaring ...

Als gezegd: Xs4all heeft het als experiment een paar jaar geleden een op webdav gebaseerde schijf in de wolk als 'webdisk' voor haar klanten geïntroduceerd, maar kennelijk heeft het totaal geen aandacht meer. De persvoorlichter reageert korzelig, want "zit in bespreking" en zou zo uit het hoofd niet kunnen zeggen hoe het gebruik van de webdav mogelijkheden binnen de xs4all gemeenschap ligt. En het beloofde terugbelletje is ook teveel, want niet gedaan. Ze hebben het maar wat druk bij deze multinational.

Op het forum waar deze experimentele dienst van xs4all wordt besproken is zeer weinig verkeer en ook feature requests, zoals bijv een webdisk met meer mensen kunnen delen, worden door xs4all met oorverdovende stilte beantwoord. Voor die mensen is er een alternatief: ga naar mydisk en neem voor ieder project weer een nieuw account dat je met anderen deelt. Met Netdrive kun je heel eenvoudig een hele kudde webdisken adresseren. Daar heb je xs4all niet bij nodig. En ook hier geldt "uw klanten klagen niet, ze gaan naar een ander"...

The cloud is the limit!

Geen opmerkingen: