3 apr 2008

Chengdu: Het onbekende paradijs

Een stad waar 400 softwarebedrijven zijn gevestigd die tezamen 100.000 mensen in dienst hebben. Waar 12 miljoen inwoners 9 miljoen mobiele telefoon abonnementen hebben…

Stel je voor: een stad die drieduizend jaar geleden is gesticht en waar nu bijna 12 miljoen mensen wonen. Waar ...- 758 buitenlandse bedrijven, waaronder Intel, Alcatel, SAP etc. in totaal 5,7 miljard US $ hebben geïnvesteerd en vrijwel geen Nederlands bedrijf een vestiging heeft- een Hightech Park van 37 vierkante kilometer met 60 miljoen m2 kantoorvloer is gebouwd- een HT Incubation Park van 300.000 m2 wordt gebouwd waar 140 softwarebedrijven maximale kansen wordt geboden- al een Software Park van 230.000 m2 bestaat en 620.000 m2 kantoorvloer voor HT bedrijven in aanbouw is dat deze zomer open gaat- de overheid export zó belangrijk vindt dat ze ervoor zorgt dat exporteren van goederen binnen twee uur geregeld is met alle papieren rompslomp die er bij moet- het verkrijgen van een visum met werkvergunning voor een Europeaan binnen 6 weken helemaal rond is en iedereen het "Hartelijk Welkom!" van het gezicht glundert. - op 40 universiteiten ruim boven de half miljoen studenten in opleiding zijn- jaarlijks 100.000 mensen - meer dan drie keer zoveel als de hele universiteit Utrecht aan studenten herbergt - afstuderen- het minimumloon voor de Chinees 65 € per maand bedraagt en een goed gekwalificeerde senior programmeur voor 2000 € per maand zich het vuur uit de vingers programmeert- redelijk goede kantoorruimte te verkijgen is voor nog geen 3€ per m2 per maand

Welkom in Chengdu

Bovenstaande duizelingwekkende cijfers worden in 64 bits tempo over ons uitgekieperd door Gang Li, deputy director van "The Chengdu Hi-tech Industrial Development zone bureau of investment services" . Hij onderstreept dat Chengdu er alles aan wil doen om Nederlanders binnen te halen. Want in Nederland zijn de bedrijven innovatief en competatief ingesteld en dat wil men in Chengdu binnenhalen. Duidelijk met de bedoeling straks het Silicon Valley van Azië te zijn. "Dus willen we graag van de Hollanders leren". Afkijken is er niet bij en voor copyright-schending hoeft u niet bang te zijn: er is een zeer strikt en verscherpt beleid m.b.t. de bescherming van intellectueel eigendom. Dit heeft ertoe geleid dat in heel 2007 niet één buitenlands bedrijf bij de Chengdu autoriteiten een klacht heeft ingediend wegens copyright schendingen. Meldt Li niet zonder trots. Ook de hulp bij export is voortvarend ter hand genomen en heeft geleid tot enorme efficiency. Gevolg: o.a. Intel heeft in 2007 vanuit Chengdu voor 2,7 miljard US $ geëxporteerd. Het nieuw opgezette exportcentre is 32 vierkante kilometer groot en alles gericht op efficiency, want de Chinezen snappen dat de exporteur maar één ding wil en dat is zijn spul zo snel mogelijk elders op de wereld kunnen verkopen. Dus doen we niet moeilijk en helpen we je daar bij.Chengdu is de hoofdstad van Sichuan, een provincie van China die wij meestal alleen kennen vanwege de wat pittiger keuken bij de Chinees. Verder weten we er eigenlijk nauwelijks iets van. Sterker nog: we worden door onze eigen overheid vreemd geinformeerd! In een feasibilty study for Chengdu beweert de Economische Voorlichtings Dienst - officieel onderdeel van EZ - op 25 januari 2007 nog dat Chengdu 4,2 miljoen inwonders heeft. Dan zou deze stad in krap 14 maanden er zowat 8 miljoen hebben bijgekregen! Als je zo slecht geinformeerd bent is het niet raar dat het er stevig op lijkt dat Nederland hier een boot aan het missen is. "Vergadert u prettig verder met uw wereldberoemde Innovatie platform in Den Haag", zou een cynicus hier kunnen roepen.

China Mobile heeft alleen al in de stad Chengdu 8,8 miljoen mobiele abonnementen lopen. China is sowieso 'mobile country' nummer één geworden: er zijn meer dan 400 miljoen mobiele telefoonaansluitingen. Een SMS'je kost minder dan een Eurocent en dus sms't de gemiddelde Chinees zijn vingers blauw. De voorlichter van CM zei me dat hij elke dag toch echt wel een stuk of 90 sms'jes ontving en de meeste daarvan nog beantwoordde ook.De bijnaam in China van Chengdu is "Hemels Paradijs" vanwege bijv. het aangename klimaat en de mindere luchtverontreiniging in vergelijk met andere metropolen (70% van de elektriciteit die er wordt gebruikt komt uit omliggende waterkrachtcentrales en dat helpt). Maar in Nederland hebben we nauwelijks van de stad gehoord en is het dus een "Onbekend Paradijs". De oorspronkelijke betekenis van de naam Chengdu is volgens Wikipedia 'wordt een hoofdstad'.


Het is zonneklaar dat er hier spannende dingen in wording zijn!Tijd om eens een tripje ernaartoe voor NGN'ers te organiseren? Want als je zou willen outsourcen of midden in het opkomende Silicon Valley een luchtje van de nieuwe economie en high-tech ontwikkelingen wilt opsnuiven moet je hier zijn. Wie gaat er mee? Begin volgend jaar een 20-jarig lustrumtripje?En als we geen zin hebben in IT kunnen we altijd nog een kijkje nemen in het Panda Research & Breeding Centre of gaan skiën in de omliggende bergen.

Geen opmerkingen: