8 mrt 2009

Leen bewust! En zoveel mogelijk!

Mijn studerende kinderen kregen een koddige brief van de Min ister , die nodig zijn plasje ergens over moest doen. “Leen bewust” was de boodschap die eigenlijk bestond uit “Leen liever niet, want het is link, je moet het terug betalen…”

Ik snap er helemaal niets meer van. En na enkele decennia als ondernemer steeds meer de Staat als vijand hebben ervaren weet ik zeker dat wat zo’n hondje plast volstrekt contrair moet worden opgevat. Mijn advies: “Leen je rot bij de Staat! Ga voor het maximum!” Ik leg dat zo uit. Het zal wel door het crisisoverleg komen, maar het kabinet is het spoor volledig bijster. Het ene moment komt de minkukel van Financiën hel en verdoemenis over banken uitroepen die geen krediet verstrekken terwijl vervolgens zijn collega van Onderwijs de jeugd waarschuwt niet te veel te lenen. Deze jeugd is onze toekomst en moet de economie weer uit het slop helpen, maar ze moeten wel bang gemaakt worden voor het fenomeen ‘lenen’? Ook deze minister is knettergek.

Straks ben je afgestudeerd en krijg je geen baan, dus ga je ondernemen. Met je uitstekend onderbouwde businessplan stap je naar de bank om niks te kunnen lenen (daar spreekt Bos weer schande van) en áls je al wat kunt lenen betaal je minstens twee keer zoveel aan rente als waarvoor je nu bij de IB groep kunt lenen. Ik krijg als ervaren ondernemer met een buitensporig goede solvabiliteit geen krediet voor 4% hoor! De bank begint te bewegen in de buurt van het dubbele rentepercentage. Wees slim! Take your pick, Frankie Boy! Leen! Leen! Leen!
Als meer dan bovengemiddeld kredietwaardige, krijg ik nu te horen dat ik toch wel binnen drie jaar alles weer moet hebben afgelost. Anders flipt de afdeling risico van de bank. En wat biedt de IB groep jou? Vijftien jaartjes mag je er over doen om af te lossen. En als het dan nog niet is gelukt wordt het je kwijt gescholden. Risico = nul dus. Leen! Zoveel als gekke Plasterk je maar wil geven, nu!

Er zijn slimme studenten – de meesten zijn minder dom dan Plasterk denkt – die lenen bij ‘stufi’ en zetten het gelijk tegen een hoger rentepercentage op een studentenspaarrekening bij Zalm’s Staatsbank. Slapend rijk worden: die kans krijg je nooit meer in het leven. Leen! Leen je suf! Prachtig toch hoe de Staat het ontluikende ondernemerschap stimuleert.

De geschiedenis herhaalt zich. Ministers van Onderwijs doen heel erg domme dingen en worden vervolgens handig door de calculerende en lepe student in de kontzak gegraaid. Ooit regelde Ritzen dat studenten een OV jaarkaart gratis konden ophalen. Onmiddellijk richtte Prins Bernhard jr. de Ritzenkoeriers op. Velen spraken er schande van: studenten die op onze kosten gratis konden reizen en dan nog met koeriersbedrijven gingen concurreren. De huidige staatssecretaris van financiën richtte tijdens zijn studie een web-bouw bedrijfje op. Tja, als dat met goedkope leningen van de Staat kan zul je als ondernemer gek zijn als je je studie laat prevaleren. Het hebben van een collegekaart is de gouden poort naar het ondernemers walhalla: goedkope financiering die je heel traag mag aflossen. Pakken die kans. Leen! Leen!

Het mag natuurlijk niet van De Nee! Derlandsche Bank, maar ik zou als student nu onmiddellijk een studentenbank oprichten. Ga naar al die mutsen die Plasterks waarschuwing serieus nemen en niet durven te lenen. Bied ze aan dat jij voor ze regelt hoe ze slapend rendement maken door maximaal te lenen en meer rente te ontvangen omdat jij het weer voor ze uitleent. Zet het geld weer uit bij de RABO tegen een hoger tarief en houd een kleine commissie voor je zelf. Reken even mee: je marge als tussenpersoon stel je heel bescheiden op 0,5%. Die andere 0.5% winst is voor de student voor wie je dit doet. Je overtuigt 10.000 studenten, die allemaal de maximale 20K gaan lenen. Jouw bruto bedrijfsresultaat: een half procent van 200 miljoen. En dat elk jaar weer en 15 jaar lang… Je bent gek als je je niet helemaal suf leent! Ga naar ondernemers die het van de bank niet krijgen en biedt ze 2% goedkoper geld dan de bank doet. Jammer, de Staat zal er wel met de Wet Toezicht Kredietwezen in de hand een stokje voor steken. Want de Staat wil maar één ding – en dat bewijst Plasterk met zijn tuttelbriefje: Gij zult geen risico lopen, eeuwig loonslaaf blijven en vooral geen enge dingen doen. Maar laat je niet weerhouden: wordt creatief en leen je helemaal gek bij de IB groep.

Lao Tze wist het al: Verzaak uw studie en gij zijt vrij van zorgen.

Leen! Leen maximaal! Leen alles wat je bij de IB Groep maar los kunt peuteren en ga er mee ondernemen. Ik zou ervan gedroomd hebben om als beginnende ondernemer zó goedkoop geld te kunnen arresteren.

Geen opmerkingen: